fbpx

In de wereld van online business is een neuslengte voorsprong essentieel voor succes. Er zijn steeds meer spelers op de markt; geavanceerde technologie is voor iedereen beschikbaar en de klant eist meer en beter…. Hoe kun je als startup, of als bedrijf dat gebruik maakt van online technologie, een voorsprong krijgen, en vooral houden?  Dat is voor ons als Proshore een belangrijke vraag. Natuurlijk, klanten willen slimme producten en kennis van zaken als ze met ons in zee gaan. En die krijgen ze. Maar in de voorsprong die we willen leveren, is ook onze manier van (samen)werken cruciaal. Wij werken onder andere via de drie S-en: Sprint, Scrum en Synergie. In drie blogs vertel ik over deze drie werkwijzen. In dit blog: Sprint.

Sprint: van idee naar prototype

Design sprint, is een methode die door Google ventures bekend en beroemd is geworden. In de besteller “Design Sprint” van de Google-grootheid Jake Knapp, wordt beschreven hoe je in vijf dagen een idee tot een prototype kunt ontwikkelen. De focus ligt niet zozeer op hoe het idee er feitelijk uit gaat zien, maar wel hoe het zich verder zou (kunnen) ontwikkelen. Bij de sprint draait het om snelheid. Design sprints voer je uit bij het opzetten van een nieuwe business, maar ook om een bestaand product effectief te verbeteren. Websites, mobiele apps, merknamen, platforms of zelfs of marketingstrategieën: voor alle ideeën kun je een prototype ontwerpen en het testen in een design sprint.

Een design sprint is een combinatie van design, prototyping en validatie in een tijdsbestek van vijf dagen:

  1. begrijp en definieer je uitdaging
  2. brainstorm met heel het team om zo veel mogelijk ideeën te genereren
  3. kies het beste idee voor het concept
  4. ontwikkel een prototype
  5. test ontwerp met echte gebruikers

Door een sprint zet je jezelf met een aantal specialisten in een toets situatie van vijf dagen. En onder die druk moet je keuzes maken.

Google Glass is een mooi voorbeeld. Een ontwikkelteam van Google heeft wekelijks een nieuwe versie van Google Glass ontwikkeld. Elke week een nieuw prototype met als doel om daarvan te leren. Hetzelfde team deed week na week een sprint voor het ontwerp van deze bril. Daardoor evolueert zo’n product; het wordt beter en beter.

In een sprint daag je jezelf uit om een prototype te bouwen, en dwing je jezelf oplossingen te kiezen die niet voor de hand liggen. Daarmee disrup je ook je aannames, omdat je geen tijd hebt om lang na te denken. Je bevordert creativiteit door gewoon te doen en daarvan te leren.

Met gebruikers aan tafel

Omdat je in een vroeg stadium (dag vijf) gebruikers met je prototype laat “spelen”, krijg je heel direct feedback over hoe gebruikers iets ervaren en hoe ze iets zouden willen hebben. Nu zie je vaak in grote organisaties dat er bijvoorbeeld nieuwe software wordt gelanceerd na maanden of zelfs jaren ontwikkeling, en dat het in de praktijk stagneert. Het is niet zo dat er niet nagedacht is over gebruiksvriendelijkheid. Meestal is er een document, of een functioneel ontwerp op papier met daarop de uitgangspunten van wat een gebruiker allemaal wil en waar het aan moet voldoen. Maar dat blijft papier. Daar kan een gebruiker zich niet in verplaatsen. Door sprint wordt een bepaalde functionaliteit testbaar; gebruikers kunnen er daadwerkelijk mee aan de gang, en dat levert hele goede bruikbare informatie op. Zo kunnen nieuwe applicaties voor een organisatie dus ook “bottom up” ontwikkeld worden, in plaats van zoals het meestal gaat: “top down” gepuhst….

Voor ons staat gebruiker centraal; dat is ons criterium waarop we onze diensten toetsen. In een vroeg stadium maken wij persona’s van verschillende gebruikersgroepen en proberen die bij de ontwikkeling te betrekken. Soms letterlijk door hen vragen te stellen: wat zou je willen, hoe zou dit er uit moeten zien etc. Bij een sprint zitten de gebruikers al op dag vijf bij de ontwikkelaars aan tafel. Prachtig. Ik zie de grote meerwaarde van sprints in een manier van werken die nog bij veel bedrijven onbekend is. Wij gaan in de toekomst de Sprint ook als aparte dienst aanbieden. Dus wil jij van een idee naar een prototype in vijf dagen? Wij staan in de startblokken!

Leave a Reply