fbpx

Heb je op korte termijn meer ontwikkelcapaciteit nodig voor je softwareproject? Dan kun je diverse routes bewandelen. Je kunt een digital agency inschakelen, werken met freelancers of zelf aan de slag met het werven en selecteren van technisch personeel. Of je schakelt een remote agile development team in, dat in het buitenland dedicated aan jouw projecten werkt. Welke optie het beste bij jouw vraagstuk past, hangt af van je prioriteiten.

Is snelheid belangrijk? Wil je snel en flexibel kunnen opschalen? Zoek je gespecialiseerde kennis? Wil je de kennis in de organisatie borgen? Hoeveel budget is er beschikbaar? Stuk voor stuk belangrijke vragen die een antwoord vragen. In deze blog lees je wat de voor- en nadelen zijn van een remote agile development team.

Wat is een remote agile development team eigenlijk?

Voordat we ingaan op de voor- en nadelen van deze optie, eerst nog even een verduidelijking. Met termen als remote teams en virtuele teams worden namelijk veel verschillende dingen bedoeld. Onze definitie van een agile development team op afstand, is een groep mensen met cumulatieve competenties, die samen – buiten je organisatie – op één locatie werken aan het behalen van jouw doelen en het (door)ontwikkelen van jouw product.

Zo’n self managed agile ontwikkelteam is dan ook net zo goed op elkaar ingespeeld als een intern team. Wat we niet bedoelen, zijn virtuele teams waarbij iedereen ‘samen, maar apart’ werkt aan jouw project. In dit soort virtuele teams werken freelancers en/of eigen medewerkers – ieder op een andere plek en soms zelfs verspreid over de planeet – aan het realiseren van een project. Deze teams komen sporadisch, of zelfs helemaal niet bij elkaar.

De nadelen van het werken met een remote agile ontwikkelteam

Wat zijn de nadelen van deze optie? Omdat een remote team niet bij jou op locatie aanwezig is, kun je mensen wat minder makkelijk betrekken bij je eigen bedrijfsactiviteiten. Ze zijn niet aanwezig bij teambuildingsactiviteiten en vrijdagmiddagborrels. Al kun je dat natuurlijk wel organiseren. Het heeft wel flink wat voeten in de aarde. Daarnaast heb je te maken met zaken als tijdsverschil, cultuurverschil en taalbarrières, en dat kan soms best een uitdaging vormen.

Remote development teams: dit zijn de voordelen

Omdat je team op afstand dedicated aan jouw opdracht werkt, zijn ze net zo betrokken bij je organisatie als een in-house team. En omdat ze samen op één locatie werken, kunnen ze ook net zo snel schakelen. Ze kunnen in rap tempo ontwikkelen. Je kunt daarnaast binnen een paar weken al van start en kunt makkelijk & snel opschalen. Bovendien kun je alle kennis die je nodig hebt – parttime of fulltime – eenvoudig in het team inbrengen. Zodat je alleen betaalt voor precies dat wat je nodig hebt.

De kosten van een team op afstand zijn ook vrij voorspelbaar. Een fulltime developer in Nepal kost bij ons bijvoorbeeld tussen de 2500 en 5000 per maand, afhankelijk van zijn of haar specialisme en ervaring. Dat is minder dan of vergelijkbaar met het bruto salaris van een Nederlandse developer. Maar dan zonder de hoge kosten voor sociale lasten, werkplek, computer, verzekeringen, recruitment en onboarding (van vaak tienduizenden euro’s per ontwikkelaar).

Nieuwsgierig geworden? Als je wil weten wat de voor- en nadelen zijn van het werken met freelancers, het zelf inhuren van technisch personeel of het inschakelen van een bureau, download dan ons gratis ebook! Daarin lees je verder hoe je ervoor zorgt dat je, samen met jouw remote ontwikkelteam, een succes maakt van je volgende IT-project.

Leave a Reply