fbpx

Remote agile development teams zijn, als je het ons vraagt, een heel goed antwoord op de schaarste op de technische arbeidsmarkt. Maar als je mensen duizenden kilometers verderop zitten, dan vraagt dat natuurlijk wel wat van de organisatie.

Wat zijn de veelgehoorde uitdagingen bij remote development en hoe tackle je ze? En ook niet onbelangrijk; zijn het wel echt uitdagingen of eerder misverstanden die rondgaan? We mythbusten hieronder drie veelgehoorde ‘issues’ over het werken met remote agile development teams.

1. Het tijdsverschil is erg lastig

Huur je capaciteit in het buitenland in – specifiek in Azië – dan heb je inderdaad te maken met tijdsverschil. En dat kan soms lastig zijn. Zeker met het inplannen van meetings of het bespreken van dringende vragen. Maar het voordeel van een zelfsturend team is dat je niet aanwezig hoeft te zijn wanneer je developers werken, of andersom.

De agile ontwikkelmethode die je met een zelfsturend team hanteert, dwingt immers vaste overlegmomenten af. En in de tussentijd kan het remote development team zelfstandig aan de slag. Moeten er risicovolle zaken live? Dan kan je remote team daar voor zorgen terwijl Nederland nog op één oor ligt. Kies je voor een remote team in Nepal? Dan is het tijdsverschil overigens slechts 3 uur en 45 minuten. Dat betekent dat een groot gedeelte van de werkdag overlapt.

2. Communicatie is een uitdaging

Taal, afstand en soms ook cultuur maken het wel eens moeilijker om te communiceren. Soms speelt ook de verstaanbaarheid – door accenten – een rol. Zeker in landen als India. Andersom zijn onze Nederlandse accenten voor Aziaten best een uitdaging. Elkaar begrijpen kan dan een uitdaging vormen. Een goede internetverbinding en goede camera’s en microfoons, maken conference calls al een stuk makkelijker.

Het is daarnaast heel belangrijk dat iedereen zich goed kan uitdrukken in het Engels. Niet alleen de developers, maar jij (en jouw collega’s die met het remote developmentteam samenwerken) ook. Gelukkig hoef je elkaar niet vaak mondeling te spreken. De communicatie over echt belangrijke zaken, zoals user stories en requirements, gebeurt immers schriftelijk. En ook tijdens het developmentproces wordt veel ‘geschreven’. Tools als Jira en Slack maken dat proces veel makkelijker. Mondelinge communicatie is er dus eigenlijk alleen om zeker te stellen dat je alles goed hebt begrepen.

“Wij werken inmiddels al zo’n 9 jaar voor Nederlandse bedrijven en hebben nog weinig problemen gehad met communicatie. In ieder remote team zitten altijd voldoende mensen die uitstekend Engels spreken en schrijven. Tijdens het onboardingproces van nieuwe medewerkers testen we de taalvaardigheid en we helpen collega’s natuurlijk bij de ontwikkeling daarvan, als ze dat willen. Sommige developers willen echter gewoon achter hun computer zitten en steengoede software bouwen. Dat talent heb je ook nodig.”

Babish Shrestha, Project Manager bij Proshore in Nepal

3. Testen, briefen & managen kost te veel tijd

De derde en laatste uitdaging rondom remote development die we in deze blog graag bespreken, is de factor ‘tijd’. Je hoort vaak dat zaken als testen, briefen en het managen van je team een stuk meer tijd en efforts kost in vergelijking met een in-house team. Maar klopt dat wel? Het fijne van agile is; je hoeft geen volledig uitgeschreven requirements te schrijven.

Je geeft aan wat de user stories zijn en wat je verwacht en welke doelen je wilt bereiken, het team maakt vervolgens de requirements en acceptatiecriteria. Het enige wat ze nodig hebben, is jouw verificatie. Een self managed remote team doet verder precies wat de naam al zegt; zichzelf managen. Project management efforts kun je daardoor tot een minimum beperken.

Ook het testen doet het team als het goed is zelf, dat is in het proces ondervangen. Je kunt bijvoorbeeld werken met het ‘vierogenprincipe’; dat wil zeggen dat developers hun werk altijd laten testen en beoordelen door een collega, voordat het naar de klant gaat. Daarnaast hoort er natuurlijk een tester in het team en horen er geautomatiseerde tests in het development proces ingebakken te zijn.

In ons gratis ebook ‘Remote Ontwikkelteams: zo maak je van grenzeloos ontwikkelen een succes’ bespreken we nog 5 andere veelgehoorde uitdagingen, issues en misverstanden rondom het werken met remote developmentteams. Lezen? Je downloadt ‘m hier!