fbpx

Soms heb je maar één developer nodig om je online product of platform door te ontwikkelen. Maar dan wel eentje die hele specifieke kennis en ervaring in huis heeft. Zie daar maar eens aan te komen! Precies voor die uitdaging stond Bastiaan Koetsveld, eigenaar van VoorkomLeegstand.

Leegstandbeheer

“Vastgoedeigenaren schakelen ons in om de de risico’s van (tijdelijke) leegstand tegen te gaan,” vertelt Bastiaan over VoorkomLeegstand. “Denk daarbij aan kraken, vandalisme, onopgemerkte lekkages en de schade die daarbij hoort. We helpen de leefbaarheid in de wijk op peil houden. Via ons platform bieden we (tijdelijk) leegstaande panden aan als woonruimte, kantoorruimte of atelier voor kunstenaars en andere creatievelingen.”

Het hart van de bedrijfsvoering

Om vraag en aanbod aan elkaar te koppelen en de eigen processen goed te ondersteunen, bouwde Bastiaan samen met in-house ontwikkelaars zo’n vijf jaar geleden een back-end beheersysteem. Een platform dat (bijna) alle operationele werkprocessen ondersteunt. “Ons systeem is het hart van onze bedrijfsvoering,” vertelt Bastiaan.

“Maar het was aan een update toe. Ik wilde het systeem herschrijven in een nieuw PHP-framework: Laravel. Dat moet resulteren in een robuuster, flexibeler en ook schaalbaarder platform. Een systeem dat niet alleen onze eigen werkprocessen beter ondersteunt, maar ook dat van onze klanten. En waaraan we in de toekomst veel makkelijker nieuwe features kunnen toevoegen.”

Flexibiliteit & kostenoverweging

Bastiaan had een developer die begreep wat nodig was. “We hadden iemand nodig die meedenkt. Iemand die zelf met ideeën komt nadat wij de grote lijnen hebben uitgezet,” legt Bastiaan uit. “We hebben er bewust voor gekozen om die niet zelf te gaan werven. Wij zijn een leegstandbeheerder, geen technisch bedrijf. En dat willen we ook niet worden. Nu we de doorontwikkeling van ons platform uitbesteden, kunnen wij ons bezig houden met waar wij goed in zijn.”

Ook alle verplichtingen en de hoge kosten die gepaard gaan met het inhuren van Nederlandse ontwikkelaars, wilde Bastiaan liever vermijden. “Ik heb gekozen voor de samenwerking met Proshore, omdat ik nu heel flexibel blijf,” vertelt hij. “Er werkt nu slechts 1 ontwikkelaar in Nepal voor mij. Maar als ik er behoefte aan heb om het proces te versnellen, dan weet ik dat we makkelijk kunnen opschalen.”

Bovendien was het een kostenoverweging. “Ik wilde graag binnen een half jaar live kunnen met de eerste versie,” voegt Bastiaan toe. “En het ziet er naar uit dat we dat gaan halen. Ik weet zeker dat we dat niet klaar hadden gespeeld voor hetzelfde bedrag met Nederlandse ontwikkelaars.”

‘Slechts 3 van de 40 developers haalden de test’

Bastiaan weet uit ervaring hoe lastig het is om goede Laravel-developers te vinden. In Nederland, maar ook internationaal. “Dit soort specialistische kennis is echt schaars,” weet hij te vertellen. “We hebben voor Blendr – één van de andere projecten waar ik aan werk – in het verleden wel eens internationaal freelancers geworven via Upwork. Alle ontwikkelaars die hun diensten daar aanbieden, beloven te kunnen wat je vraagt. Maar dat blijkt helaas niet altijd zo te zijn. We zijn meer dan eens teleurgesteld in de resultaten.”

Bastiaan’s compagnon besloot daarom om specifiek voor het framework Laravel een test samen te stellen. “Voordat ontwikkelaars bij ons aan de slag mogen, laten we ze deze test maken,” legt hij uit. “Inmiddels hebben ruim 40 developers de test gedaan, en er waren slechts 3 kandidaten die het haalden. Waaronder trouwens de programmeur van Proshore die nu voor ons werkt! Hij was niet allersnelste, maar had de opdrachten wel als beste uitgevoerd.”

Profiteren van een compleet team

De samenwerking met deze specialist gaat goed. “Het is lekker overzichtelijk,” vertelt Bastiaan. “Wekelijks werken we aan een sprint. Aan het begin van de week bespreken we waar de ontwikkelaar mee aan de slag gaat. En aan het einde van de week krijg ik een demo en geef ik feedback op de nieuw gebouwde functionaliteiten. Dat werkt voor mij erg fijn, ik blijf zo heel nauw betrokken.”

En ook al werkt Bastiaan met slechts één developer samen, toch profiteert hij naar eigen zeggen van de kracht van een compleet team. “Ik kan bijvoorbeeld sparren met andere experts binnen Proshore over strategische keuzes als ik daar behoefte aan heb,” legt hij uit. “En bovendien wordt alles wat mijn ontwikkelaar voor me maakt intern getest door de vaste testers van Proshore. Nog voordat het naar mij toe gaat. De meeste bugs zijn er dan al uit, en dat scheelt mij echt een hoop tijd.”

Samenwerken op afstand

Zijn er eigenlijk nog uitdagingen bij het samenwerken op zo’n grote afstand? “Niet echt,” vindt Bastiaan. “En dat was voor mij ook eigenlijk nooit een drempel. Met de kennis zit het goed en het Engels van Nepalese developers is doorgaans uitstekend. Het is misschien even wennen om op afstand samen te werken, zeker als je niet gewend bent aan tools als Slack en Trello. Maar dat is een kwestie van aanleren. En zolang de communicatie en de kwaliteit van het werk in orde is, is dat de tijdsinvestering absoluut waard.”

Benieuwd wat onze ontwikkelteams in Nepal voor jouw organisatie kunnen betekenen? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.