fbpx

Nergens in Europa is tekort aan developers zo groot als in Nederland. Steeds meer bedrijven in Nederland ervaren groeiproblemen hierdoor en kijken naar oplossingen om dit tekort te ondervangen. De komende maanden zullen we bloggen over de verschillende mogelijkheden die je hebt als bedrijf met hun voor- en nadelen. Een totaaloverzicht volgt aan het eind of is te downloaden in onze whitepaper. Voor het schrijven van dit blog hebben we, naast onze eigen ervaringen, verschillende experts uit het werkveld geïnterviewd.

Eigen medewerkers: De eerste, meest voor de hand liggende optie voor veel bedrijven, is het zoeken en aannemen van eigen personeel in Nederland. Dit kan eventueel met hulp van een (externe) recruiter of een werving- en selectiebureau. Het heeft zo z’n voordelen om medewerkers zelf op de loonlijst te hebben, maar zoals je wellicht gemerkt hebt brengt het ook uitdagingen met zich mee.

Voordelen: Het meest gehoorde voordeel van eigen personeel is dat je de kennis waarborgt binnen je organisatie. Veel bedrijven die aan een eigen softwareproduct werken hechten hier veel waarde aan. Daarnaast zijn eigen medewerkers zeer betrokken bij de organisatie en de producten of diensten die je levert, en dus ook bij de projecten waar ze aan werken. Omdat je eigen medewerkers dagelijks ziet is het ook eenvoudig communiceren, zijn ze eenvoudig bij te sturen en is het geven van feedback laagdrempelig. Eigen medewerkers werken niet voor andere klanten, maar zijn 100% gefocust op jouw product of project. Ook daarin hebben ze vaak een voordeel ten opzichte van andere vormen die we de komende tijd bespreken.

Een ander belangrijk voordeel van in-house capaciteit, is dat je de kosten vrij goed kunt voorspellen. Je kent de salarissen, dus daarmee ook jouw maandelijkse kosten. En tot slot: in veel gevallen kun je met eigen medewerkers gebruik maken van de WBSO; een fiscale regeling (subsidie) voor research & development.  

Nadelen: Er kleven echter ook nadelen aan het werken met eigen medewerkers, waarbij het eerste probleem voor mensen wellicht het meest in het oog springt: het proces van werving en selectie. Technisch talent in Nederland is schaars. Het wordt steeds lastiger om de juiste medewerkers met de juiste competenties te vinden. Dit kost dus niet alleen veel moeite, maar ook tijd. Voor het werven, selecteren, onboarden en inwerken van een nieuwe ontwikkelaar ben je al snel zes maanden onderweg voordat deze meedraait in de organisatie. En zelfs dat is wellicht nog te ambitieus voor veel organisaties.

Naast de tijd en moeite die het kost om de juiste persoon te vinden, zijn deze vaak ook niet goedkoop. Allereerst betaal je wellicht een recruitment fee voor het werven van de juiste kandidaat (variërend van 3.000 euro tot 25% van het bruto jaarsalaris). Daarnaast zijn de salarissen ook fors, al hangt een en ander uiteraard af van de situatie van jouw organisatie. Gecombineerd met alle secundaire arbeidsvoorwaarden en belastingen zijn de maandelijkse lasten voor een werkgever al snel zo’n 160% van dit brutosalaris. 

Een ander belangrijk nadeel is dat één FTE intern meestal gelijk staat aan één persoon met slechts één set aan competenties, vaardigheden en ervaring. Wanneer je werkt met freelancers of een heel team inschakelt, kun je precies gebruik maken van die kennis die jouw ontwikkelvraagstuk nodig heeft.

In een volgend blog zullen we verder ingaan op de mogelijkheid om freelancers in te huren, al dan niet tijdelijk. Heb je op- of aanmerkingen op dit blog? Laat het ons dan vooral weten. Daarnaast kun je voor een volledig overzicht ook direct ons whitepaper downloaden.