fbpx

Omdat steeds meer Nederlandse groeiproblemen ervaren door het tekort aan developers, worden steeds meer alternatieven overwogen. In deze blogreeks willen we een aantal opties aan je presenteren met hun voor- en nadelen. Een totaaloverzicht volgt aan het eind of is te downloaden in onze whitepaper. Voor het schrijven van dit blog hebben we, naast onze eigen ervaringen, verschillende experts uit het werkveld geïnterviewd.

Vorige week zijn we deze blogreeks gestart met de optie om eigen medewerkers aan te nemen. Vandaag kijken we verder naar een andere optie: het inhuren van freelancers in Nederland. Freelancers kunnen samen een team vormen, samenwerken met je bestaande interne (development) team of ter aanvulling dienen voor een specifiek project. 

Voordelen

Het meest voor de hand liggende voordeel van freelancers is dat deze direct inzetbaar zijn, minder recruitment tijd nodig hebben dan eigen medewerkers en flexibel inzetbaar zijn. Je hoeft een freelancer bijvoorbeeld niet fulltime hoeft in te huren. Je hebt dus de vrijheid om exact de specialistische kennis in te huren die noodzakelijk is. Vooral voor bepaalde projecten kan dit heel fijn zijn. Een project waarbij specifieke kennis gevraagd wordt die je zelf niet in huis hebt kun je op deze manier eenvoudig bijschakelen. Je haalt dan niet alleen ontwikkelcapaciteit in huis, maar ook de kennis en ervaring die deze freelancer vervolgens weer kan delen met andere mensen in je team.  

Daarnaast kun je met freelancers vaak snel starten aan een project. Natuurlijk is een en ander afhankelijk van jouw situatie, maar veel freelance developers hebben veel kennis en ervaring en kunnen soms al binnen een aantal dagen moeiteloos meedraaien in een team. Je hebt weinig last van een recruitment periode van enkele maanden en ook de kosten voor recruitment zijn een stuk lager als deze er al zijn. 

Nadelen

Helaas kleven er ook nadelen aan het inhuren van freelancers. Op termijn kan dit namelijk wel een kostbare aangelegenheid. De opstartkosten zijn laag, maar dat wordt gecompenseerd door de lopende kosten. Een freelance developer met enkele jaren ervaring vraagt al snel tussen de 80 en 120 euro per uur. Voor de ontwikkeling van software die continu doorloopt of geen vastgestelde einddatum heeft kan dit daardoor minder geschikt zijn.

Het borgen van de kennis en de continuïteit is ook een extra aandachtspunt. Waar kennis van een vaste medewerker vaak binnen de organisatie verankerd ligt, is dit bij een freelancer natuurlijk niet automatisch het geval. Hier kun je wel extra maatregelen voor treffen.

Nog even terugkomend op het tarief: staat je uiteraard ook vrij om een freelancer voor slechts 10 of 20 uur per week in te huren. Wel moet je dan rekening houden met diens agenda. Hierdoor is het soms lastig om iedereen bij elkaar te krijgen. En wanneer een freelancer niet fulltime voor jou aan de slag is, dan is ook zijn of haar aandacht verdeeld. Het kan dan meer management effort kosten om het proces goed te organiseren. Dit is daarom ook een bekende uitdaging wanneer je met freelancers werkt.

Heb je op- of aanmerkingen op dit blog? Laat het ons dan vooral weten. Daarnaast kun je voor een volledig overzicht ook direct ons whitepaper downloaden.