fbpx

Eerder spraken we al over het aannemen van eigen medewerkers en het inhuren van freelancers als manier om de ontwikkelcapaciteit van jouw organisatie te verhogen. Een andere (goedkope?) oplossing waar veel bedrijven aan denken bij een tekort aan developers in Nederland is het inhuren van remote developers, vaak via een staffing agency. In dat geval huur je een of meerdere developers in die elders in de wereld wonen voor een bepaald uurloon. De staffing agency zet daar een marge op en voila, je kunt zo beginnen. 

Deze agency helpt je vaak op weg met het vinden van de juiste developer. Vervolgens heb je vaak direct contact met deze developer, kun je hem of haar direct aansturen en is het een soort freelancer op afstand.

Voordelen

Het meest in het oog springende voordeel is financieel. De prijsrange verschilt heel erg afhankelijk van het land waar je deze inhuurt, maar dit kan al voor 15 tot 25 euro per uur. Daarnaast is het eenvoudig om te starten, is er voldoende aanbod en ben je heel flexibel. Je kunt makkelijk starten met een remote developer, je kunt hem of haar ook parttime inhuren en er desgewenst ook weer eenvoudig mee stoppen. Er is ook geen minimum aantal developers waarmee je moet beginnen.

Een ander voordeel is dat je niet om hoeft te kijken naar het opleiden of trainen van deze persoon, net als bij freelancers in Nederland. Indien je remote developers over de hele wereld inhuurt, dan heb je geen last van de tijdsverschillen. Sterker nog, dan kun je een 24/7 bezetting hebben van jouw development afdeling. Ook kun je voor verschillende behoeftes verschillende kwaliteiten zoeken in verschillende geografische gebieden.

Nadelen

Een aantal van deze voordelen is ook direct een nadeel. Doordat je heel flexibel bent, zijn zij dat ook. Zij zijn dus minder gebonden aan jouw organisatie, krijgen minder mee en zullen minder loyaal zijn aan jouw organisatie. De verschillende geografische gebieden laten misschien tegelijkertijd wel de uitdaging zien die meestal het eerst in mensen opkomt als ze denken aan remote developers: taal- en cultuurverschillen en verschillende tijdzones.

De eerste uitdaging is de taal. Gelukkig is programmeertaal universeel en spreken de meeste mensen Engels, maar uit de gesprekken die wij hebben gehad met experts blijkt dat de kwaliteit van het Engels soms nog te wensen over laat. Dit helpt niet als je bedenkt dat een van de uitdagingen wat betreft cultuurverschillen gaat over assertiviteit, zelfstandigheid en de mondigheid ten opzichte van Nederlandse developers. Veel gehoorde voorbeelden zijn developers die exact doen wat hen gevraagd wordt, maar zelf niet meedenken over de oplossing. Of het voorbeeld waarbij de developer (die juist de expert is) geen tegengas geeft op voorstellen van de business in Nederland.

Vanzelfsprekend krijgen remote developer minder mee van de rest van het bedrijf en zijn ze minder betrokken. Hierdoor is de sociale binding minder en kan ook de samenwerking stroef lopen. Je zult dus meer tijd en moeite moeten steken in het coachen en managen van deze developers dan je bij andere developers zou doen. Doordat zij vaak niet eindverantwoordelijk voor het product zijn, maar vooral gericht zijn op het maken van het juiste aantal uren, liggen de verhoudingen anders.

Deze nadelen gecombineerd laat zien dat misschien wel de grootste uitdaging ligt op het gebied van samenwerking. Door de taal- en cultuurverschillen, de verschillende tijdzones, de andere fysieke locaties en de beperkte sociale binding met mensen die niet direct met hen samenwerken creëer je afstand. En dit betekent niet dat het inhuren van remote developers geen interessante optie is, maar wel dat deze elementen goed overwogen moeten worden om een goede afweging te kunnen maken.

Heb je op- of aanmerkingen op dit blog? Laat het ons dan vooral weten. Daarnaast kun je voor een volledig overzicht ook direct ons whitepaper downloaden.