fbpx

Hoe zorg je ervoor dat team op afstand zo goed mogelijk performed en dat de output die ze leveren zo hoog mogelijk is? In deze blog bespreken we twee factoren die daarop van grote invloed zijn.

Iedereen moet de businesscase & roadmap goed kennen

Je krijgt het beste resultaat wanneer jouw team continu met je meedenkt. Dat betekent voor de Product Owner (de persoon die de kwaliteit van de output bewaakt); niet continu nieuwe informatie geven en de opdracht veranderen, maar wel het team heel goed briefen. Iedereen moet de businesscase en de roadmap van haver tot gort kennen.

In ieder geval het eerste jaar van die roadmap moet bij iedereen helder zijn. Ook moeten alle developers goed begrijpen wie het systeem straks gaat gebruiken. Zelfs als een developer maar aan één single requirement of module werkt, moet hij precies weten waar en hoe zijn puzzelstukje straks in het grote geheel past.

Het is essentieel om die belangrijke informatie continu hoog op de agenda te houden. Tijdens de backlog refinement meeting aan het begin van iedere sprint breng je daarom verdieping aan op de requirements in de backlog. Je bespreekt wat de gewenste output is van de sprint en op welke manier je dat resultaat het beste, slimste en snelste kunt bereiken.

Tijdens deze meetings ga je niet alleen in op wat er gebouwd moet worden en waarom, maar komen ook de technische details aan bod. Zo zorg je ervoor dat je remote team ook daadwerkelijk bouwt wat jij nodig hebt.

Iedereen moet zich strikt aan het proces houden

Juist als je op afstand van elkaar werkt, is een goed proces essentieel. Als deadlines niet gehaald worden door remote of virtual teams, dan is er meestal geen goed proces vastgelegd en afgesproken. Of mensen worden er niet op afgerekend als ze zich niet strikt aan het proces houden.

Het klinkt misschien een beetje streng, maar die striktheid is gewoon hard nodig. Het helpt om ceremonies (de bijeenkomsten) op vaste dagen en tijden te plannen. Daarnaast is het zaak het team up to date te houden van de ontwikkelingen binnen het bedrijf (bijvoorbeeld waarom bepaalde prioriteiten wijzigen), zodat ze optimaal betrokken blijven.

Ook de Product Owner moet zich natuurlijk strikt aan het proces houden. Zo moet hij altijd aanwezig zijn bij de belangrijke ceremonies, zoals planning en evaluatie. Op die manier houdt hij voldoende gevoel met het team en kan hij, vanuit businessperspectief, de juiste prioriteiten blijven bepalen.

Download ons gratis ebook

Naast bovengenoemde factoren, hebben we nog tweetal tips voor je geformuleerd. Benieuwd? Je vindt ze in ons gratis ebook over succesvol grenzeloos ontwikkelen. Je downloadt ‘m hier.